Super power

Kwetsbaarheid is kracht

Marvel heeft een stal vol superhelden. Voor Marvel maakt het niet uit of je man, vrouw of kind bent. Iedereen kan een superheld zijn op het witte doek. In het echt blijft het vaak bij dromen over speciale gaven, die je in kunt zetten om anderen te helpen of om het recht te laten zegevieren.

In mijn blog vertel ik over de “super power”, die alle mensen bezitten: Kwetsbaarheid.

Verleden

Vroeger werd ons verteld dat kwetsbaar zijn een zwakte is. Mensen maken daar misbruik van. Ons werd geleerd sterk te zijn, je te vermannen, vooral geen zwakte te tonen. De buitenwereld is hard en je moet zien te overleven.

De zwakste schakel

Ik heb deze “wijze” lessen meegekregen in mijn jeugd. Mijn ouders hebben beiden de oorlog meegemaakt en zij wisten dat de buitenwereld hard kan zijn. De natuur leert ons dat zwakte opoffering betekent om de kudde te laten overleven.

Macho cultuur

In loondienst heb ik altijd met het recht van de sterkste te maken gehad. Bij de marine, beveiliging en in het openbaar vervoer betekende zwak zijn dat je een prooi werd voor de leeuwen en hun volgers. Toch vielen mij in deze macho culturen de mensen op die voor zichzelf kozen en daar mee weg kwamen. Fred wilde bij de marine een colaatje, hij bepaalde zelf wanneer hij een biertje dronk. Doordat hij zich niet liet ompraten en bestand was tegen de groepsdruk werd hij gerespecteerd en werd er rekening gehouden met zijn wens.

Leermoment

Dit leerde mij al vroeg dat je keuzes kunt maken die anders zijn dan die van de massa en dat dit gerespecteerd wordt als je voet bij stuk houd, zelfverzekerd bent en je niets aantrekt van wat anderen denken, vinden of zeggen.

Maskers

De macho cultuur, de sterke mannelijke energie, ging mij steeds meer tegen staan. Het is een cultuur waar gevoelens “not done” zijn, oppervlakkigheid voerde in elk gesprek de overhand. Ik verlangde naar diepgang. Ik begon in mijn werk als manager, medewerkers uit te dagen om mij te vertellen wat er in ze omging, wat zijn voelden, waarom zij handelden zoals ze deden. Het bleek dat achter elke macho medewerker een man schuilging die moeite had met de cultuur waarin hij moest overleven, dat hij zich zorgen maakte over zijn werk, relatie en gezondheid. Mijn interesse naar de mensen achter het masker groeide.

Kwetsbaarheid als kracht

De overtuiging dat kwetsbaar zijn zwakte is maakte plaats voor een nieuwe overtuiging. Ik kon mijn kwetsbaarheid inzetten, zodat mensen zich veilig genoeg voelde om hun masker af te zetten. Mijn kwetsbaar durven zijn werd een kracht, een instrument om verbinding te maken om mensen te bereiken vanuit liefde. Mensen ervaren mij in mijn kwetsbaarheid niet als een bedreiging. Het schept vertrouwen en opent de deuren, die mensen in een bedreigde omgeving gesloten houden.

Veiligheid

Kwetsbaar durven zijn is voor mij vanzelfsprekend. Mijn kwetsbaarheid creëert ook voor mij een veilige omgeving, er is namelijk geen bedreiging voor de ander. Bij mensen die een ander door agressief gedrag op een afstand willen houden, neem je met kwetsbaar zijn alle munitie bij de ander weg. Je ontneemt de ander de wil om te vechten. Waar geen bedreiging is valt spanning weg.

Supergave

Kwetsbaarheid als “super power” inzetten werkt alleen als je het lef hebt om kwetsbaar te zijn. Je over te geven aan wat er gaat gebeuren, niet te willen vechten om je gelijk te halen of te krijgen (ego). Kwetsbaarheid is jouw authentiek zijn en zorgt dat je er echt voor mensen kunt zijn zonder ze te willen veranderen of beleren. Voor mij is kwetsbaarheid mijn supergave die ik dankbaar gebruik om mensen te laten groeien en ontwikkelen.

Met dankbaarheid kijk ik terug naar alle bijzondere mensen die kwetsbaar durfde zijn en mij hierdoor geholpen hebben om van mijn kwetsbaarheid mijn “super power” te maken

Ik ben Rob Koelink van “Bewust door inzicht” training en coaching
Wil jij van jouw kwetsbaarheid jouw kracht maken? Neem dan contact op

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.