Spiegeltje spiegeltje aan de wand …..

Spiegeltje spiegeltje aan de wand …..

De spiegel toont ons hoe anderen ons zien. Voor we de deur uit gaan kunnen we ons uiterlijk nog even bijwerken. Dat kan schelen bij een eerste indruk. Om onze persoonlijkheid bij te werken in de spiegel lukt niet zo simpel.

Communicatie

In de psychologie wordt persoonlijkheid op verschillende manieren uitgelegd. Ik wil persoonlijkheid graag benaderen vanuit de communicatieve hoek. Hoe communiceert jouw persoonlijkheid met de omgeving.

Lichaam versus hoofd

Ik zie persoonlijkheid los staan van onze conditionering en toch beïnvloeden ze elkaar voortdurend, dat is in mijn beleving niet zo gek, omdat onze persoonlijkheid gestuurd wordt vanuit ons lichaam en onze conditionering vanuit ons hoofd plaatsvind.

Regels

Ons lichaam geeft aan hoe het zich voelt en daar gedragen wij ons naar. Ons hoofd verteld ons hoe wij ons volgens onze conditionering dienen te gedragen. Eigenlijk heeft ons lichaam lak aan regels en houd zich niet aan fatsoensnormen, het geeft slecht de mate van welbevinden aan in de situatie waarin wij ons bevinden. Ons hoofd daarentegen laat zich leiden door regels, is gevoelig voor wat mag en niet mag en wat anderen van ons vinden.

Grenzen aangeven

Conflicten en dilemma’s tussen lichaam en hoofd zijn aan de orde van de dag. Het beïnvloed de wijze waarop wij met anderen communiceren. Mensen die naar hun lichaam luisteren zijn vaak goed in staat om hun grens aan te geven. Mensen die hun lichaam negeren hebben vaak meer moeite met het aangeven van grenzen en voelen zich vaak bezwaard om nee te zeggen.

Toneel spelen

Jouw persoonlijkheid is wat je in essentie bent. Hoe jij je als persoon presenteert kan zo maar een andere versie van jouw persoonlijkheid laten zien. Dit brengt andere mensen in de war. Het brengt ook jou in de problemen, omdat je toneel speelt, je loopt met een masker op. Je weet dit en het wordt jouw tweede ik, jouw imago. Het is ook een hele klus om te voldoen aan het imago wat je zelf gecreëerd hebt, mensen verwachten dat van jou. Stress factor nummer 1.

Liegen

Met een masker oplopen op jouw werk, bij vrienden en familie, is als liegen tegen de wereld. Het is als liegen tegen jezelf, je bent fake, je loopt op je tenen en waarom doe je dat?

Stop

Bewustwording is terug naar jouw essentie, terug naar de persoonlijkheid die je in essentie bent. Stoppen met toneelspelen, weg met dat masker, weg met dat fake imago het brengt je nergens, het brengt je slechts verder bij jezelf vandaan, tot je in essentie verdwenen bent.

Kwetsbaarheid

In jouw kracht staan betekent letterlijk leven vanuit jouw essentie, nooit na hoeven denken welke rol je moet spelen, altijd jezelf durven zijn in elke situatie. Jouw kwetsbare zelf wordt jouw grootste kwaliteit. Jouw uniek zijn tonen is de heldhaftigste stap uit jouw leven en geeft direct enorme voldoening en kost geen energie meer. Het levert energie op.

“Mijn persoonlijkheid openbaarde zich toen ik het lef had om naar mijn lichaam te luisteren”.

Ik ben Rob Koelink. Ik schrijf persoonlijke blogs over bewustwording.
Voor CONTACT

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.