Overtuigingen

Kan niet……..bestaat niet

Onze gedachten zijn zo sterk dat als we geloven dat we iets niet kunnen dit ook zo is. Gedachten zijn in staat om overtuigingen te creëren en dat hoeven niet perse onze eigen gedachten te zijn.

“Overtuigingen zijn het product van de gedachten die we als waarheid aannemen”.

Ik heb 3 enorm krachtige tools genoemd, gedachten, overtuigingen en creëren, die wij als mens kunnen gebruiken om dat te bereiken wat wij het liefste willen.

OPVOEDING

De reden dat dit door bijna niemand gebeurt heeft met onze opvoeding te maken. Wij worden als mens gecreëerd door onze opvoeders. Generaties lang wordt de kennis door opvoeders doorgegeven aan hun kinderen. Ook wij geven de “wijze” lessen van onze opvoeders door aan onze kinderen en houden daarmee de onwetendheid in stand.

PROJECTIE

Wat gebeurt er namelijk in onze opvoeding. Ouders, leerkrachten en alle mensen die direct of indirect een rol in onze opvoeding spelen geven met de beste intenties door wat zij achten dat goed voor ons is. Zij projecteren zichzelf op ons als kind.

WAARHEID

Als kind geloven wij onze opvoeders, wij nemen wat zij vinden als waarheid aan. Gedachten die wij als waarheid aannemen worden overtuigingen.

OVERTUIGINGEN

We verlaten ons ouderlijk huis en nemen niet alleen onze materiële spullen mee. We nemen ook alle overtuigingen mee. Overtuigingen kunnen onderdeel van ons bestaan zijn. Ze kunnen zelfs ons bestaansrecht vormen. Afstand nemen van onze overtuigingen is dan ook een zware klus, omdat het kan aanvoelen als afstand doen van een stukje van ons zelf.

Diep ingesleten overtuigingen kunnen zijn:

• Jij wil gewoon niet deugen….ik deug niet
• Jij kunt niet leren…….ik kan niet leren
• Jij kunt niet sporten………….ik kan niet sporten
• Je bent lelijk………..ik ben lelijk
• Je moet meer je best doen……..ik doe nooit mijn best
• Jij kunt ook niks……ik kan niets
• Jij doet ook altijd alles fout……ik doe alles fout
• Jij verpest altijd alles……ik verpest alles

BELEMMEREND

In deze voorbeelden zie je dat wat ons als kind verteld wordt zich nestelt in ons hoofd als overtuiging. Dit heet een belemmerende overtuiging. Het belemmert ons letterlijk om dat te gaan doen wat wij graag zouden willen. De overtuiging staat ons in de weg.

KRACHTIGE TOOLS

Ik sprak over enorm krachtige tools. We kunnen gedachten en overtuigingen creëren die ons helpen te bereiken wat wij graag willen.

COACHING

In coaching gesprekken onderzoek ik met de coachee de overtuiging die belemmerend werkt. Als mijn coachee zegt dat ze iets niet kan, vraag ik haar waar deze overtuiging vandaan komt. Als de coachee er achter komt dat dit haar ooit verteld is en dat zij dit voor waarheid heeft aangenomen is zij in staat om met dit inzicht haar overtuiging te verbuigen van “ik kan het niet” naar “ik wil het gaan proberen om te ontdekken of ik het kan” Deze verbuiging stelt haar in staat om ergens aan te beginnen in plaats van op voorhand af te wijzen. Elke actie die slaagt helpt haar de overtuiging uiteindelijk te vervangen voor “ik kan alles proberen”. Nu zei ze laatst als “ik iets wil dan kan ik het”.

VRIJHEID

Belemmerende overtuigingen zorgen er voor dat wij niet doen wat wij graag zouden willen. Stel je eens voor dat al jouw belemmerende overtuigingen verdwijnen, dat betekent dat je jouw leven kunt creëren zoals jij het liefste wilt.

CREEREN

Als mens zijn wij in staat om ons leven te creëren. Dit creëren is het grootste goed dat wij als mens op aarde bezitten. Heb jij jouw leven gecreëerd zoals jij dat zou willen of loop jij nog vast op (andermans) overtuigingen?

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.