Irritatie

ministerie van bewustwording; irritatieControle drang

Dagelijks wordt mijn “zijn” bloot gesteld aan de controle drang van mijn “ik”. Alles in mijn leven wil mijn “ik” bewegen zich zo te gedragen zoals hij dat graag wil. Doodvermoeiend. Als een klein verwend kind gedraagt mijn “ik” zich als het niet zo gaat zoals hij wenst. Het begint met irritatie. Vele irritaties zorgen er voor dat het emmertje vol raakt en de spanning in mijn lijf klachten veroorzaakt. Moeite met ademen, pijn op de borst, misselijk, hoofdpijn, de temperatuur loopt op. Er ontstaat een gevoel van overleven. Ga ik vechten, vluchten of bevries ik in dit ongemakkelijke gevoel.

Herkenbaar?

Het ligt altijd aan de ander, toch

We zijn snel geneigd de irritatie te wijten aan het gedrag van de ander. Toch verteld de irritatie alles over wat er bij mij gebeurt. Irritatie voelen betekent dat er iets in ons systeem wordt aangeraakt dat pijn veroorzaakt. Wij zijn het niet eens met wat een ander doet of zegt en willen dat de ander doet of zegt wat wij graag willen.

Wat wel helpt

Het werkt niet een ander te laten doen wat wij willen, wat wel werkt is om aandacht te geven aan onze irritatie. Onderzoek waar deze irritatie vandaan komt, wat wil de irritatie ons vertellen. Maak een keuze die voortkomt uit de gedachte om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan door een grens aan te geven of door weg te lopen, het kan zelfs betekenen dat je een relatie met de ander stopt. Welke keuze je ook maakt kies die keuze die energie oplevert en geen energie kost.

Het ministerie van bewustwording spiegelt ons gedrag

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.