Gelukkig zijn

Ben jij gelukkig?

 

Ik wil gelukkig zijn, ik wil leven en genieten. Wie wil dit nou niet?

“Ik kon pas gelukkig zijn toen ik wist wat mij ongelukkig maakte”.

Gelukkig en ongelukkig zijn de gevolgen van keuzes die jij hebt gemaakt of die jij hebt laten gebeuren.

Weerstand

Roept deze bewering al weerstand bij je op? Denk je misschien:

• Kinderen vragen niet om mishandelt of misbruikt te worden
• Zinloos geweld overkomt je
• Als je partner ziek word en/of overlijd is dit dan een keuze

Je kunt deze rij gemakkelijk aanvullen met eigen voorbeelden. Toch bepaal jij zelf de keuze om gelukkig of ongelukkig te zijn.

Ervaringen

Ieder mens krijgt in zijn leven met ervaringen te maken, die de mate van gelukkig zijn kunnen bepalen. Mijn persoonlijke ervaringen, waar ik direct of indirect mee te maken heb gehad:

• Psychische mishandeling
• Seksueel misbruik
• Scheiding
• Overlijden beide ouders
• Ontslag

Dit zijn ervaringen, die op mijn pad gekomen zijn en waar ik niet voor gekozen heb, ze zijn gebeurt of ontstaan.

Gemeenschappelijke deler

Hebben deze gebeurtenissen mijn gevoel van gelukkig zijn beïnvloed? Natuurlijk hebben ze dat. Een bepaalde periode is dat een hot item geweest waar ik mee op stond en mee naar bed ging. Het doorleven van deze ervaringen stelde mij in staat om te groeien als mens. Als je het rijtje van ervaringen bekijkt maken wij deze ervaringen allemaal mee in ons leven.

Psychische mishandeling:

Manipulatie gebeurt elke dag in onze relaties. Thuis, op het werk, tijdens het winkelen, op vakantie. Manipuleren en gemanipuleerd worden is het hoofd bestanddeel om onze zin te krijgen. Als je merkt dat je binnen jouw relaties vaak kiest voor het bewaren van de goede vrede, dan kun je al spreken van psychische mishandeling. Het heeft te maken met hoe goed jij voor jezelf zorgt, hoeveel jij van een ander accepteert, hoe jij jouw grenzen aangeeft. Als dit een probleem voor jou is kan dat leiden tot gezondheidsklachten.

Seksueel misbruik:

Als dit jou als kind overkomt, ben je voor het leven getekend. Als ouder kun je ook met seksueel misbruik in aanraking komen. We zijn ons hier niet altijd van bewust. Ons lichaam heeft tenslotte behoefte aan intimiteit, ontlading of bevestiging. Het is een illusie om te denken dat seks uit de taboesfeer is, omdat het op internet overal te vinden is. Praten over seks binnen onze relatie is vaak nog taboe. Wanneer geef jij aan dat jouw grens is overschreden? Seksueel overschrijdend gedrag begint vaak op het werk, in de kroeg, in een relatie. Welke grens hanteer jij?

Scheiding:

Al leef je al 45 jaar samen en deel je lief en leed met elkaar. Scheiden maken we allemaal mee. Scheiden van een partner, ouder, vriend, vriendin, kind

Overlijden:

De enige zekerheid die ik heb is dat ik dood ga. Voor de 1 een geruststellende gedachte voor de ander een angstig vooruitzicht.

Ontslag:

Denk nooit dat dit niet tot de mogelijkheden kan behoren als je al jaren lang bij hetzelfde bedrijf werkzaam bent.

Acceptatie

De bovengenoemde ervaringen hebben mij bewust gemaakt dat ik niet alles in mijn leven naar mijn hand kan zetten. Ze hebben mij geleerd dat acceptatie helpt om te kunnen helen van het verlies van een ervaring. Accepteren van verlies geeft ruimte voor verrijking door inzicht. Accepteren is altijd nodig om los te kunnen laten en verder te gaan.

“Ik kon pas gelukkig zijn toen ik wist wat mij ongelukkig maakte”.

Gedachten

Niet de ervaringen maakten mij ongelukkig, maar de keuze om ongelukkig te zijn na een ervaring. Mijn gedachten over deze ervaringen bepaalden de mate van ongelukkig zijn. Mijn gedachten voeden mijn emoties en hielden de staat van ongelukkig zijn in stand.

Inzicht

Inzicht in het proces van mijn gedachten die mijn emoties en hierdoor mijn gedrag kunnen bepalen, leerde mij dat ik ook in staat ben door mijn gedachten zo te sturen dat ik kies om gelukkig te zijn.

Overleven

Als ik terug kijk op mijn leven heb ik te lang overleefd, ik ben te lang in relaties en werk blijven hangen waar ik ongelukkig van werd. Ik koos er voor om mij ongelukkig te voelen op mijn werk. Ik koos er voor om mij ongelukkig te voelen in mijn relaties

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn is een staat waarin je voelt dat je gelukkig bent. Je kunt namelijk niet denken dat je gelukkig bent. Denken dat geld, auto’s, huizen, relaties jouw gelukkig maakt is FAKE gelukkig zijn.
Gelukkig voelen is weten dat de keuzes die ik maak bijdragen aan gelukkig zijn.

• Ik kies voor relaties waar ik blij van wordt
• Ik kies voor werk waar ik energie van krijg
• Ik kies voor mensen die positief in het leven staan
• Ik kies waar ik gelukkig van wordt

“Gelukkig zijn is kiezen waar je gelukkig van wordt en uit je leven bannen waar je ongelukkig van wordt”.

Ik ben Rob Koelink van “Bewust door inzicht”. Inzicht helpt bewust worden.

Wil je inzicht hoe jij ook gelukkig kunt zijn? neem dan CONTACT op

De beste investering is investeren in jouw groei en ontwikkeling

 

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.