Eigen belang

In het belang van ….

In wiens belang eigenlijk, meest van de tijd speelt ons eigen belang de hoofdrol bij alle keuzes die wij maken. Ons eigen belang is zo sterk vertegenwoordigt dat dit ons vaak in de weg zit als er andere belangen spelen. Herken je dit?

Welke belangen zijn er dan:

• Eigen belang
• Gezinsbelang
• Bedrijfsbelang
• Landsbelang
• ………

Eigen belang

Stel je eens voor dat je eigen ondernemer bent. Je hebt geen relatie, geen kinderen en geen familie meer. Hoe makkelijk is het om jouw eigen belang op nummer 1 te zetten. Alle keuzes die je maakt zijn in jouw eigen belang.

Meerdere belangen

Je ontmoet een vrouw, krijgt kinderen en gaat in loondienst werken. Jouw eigen belang staat nog steeds op nummer 1. Andere belangen gaan jouw eigen belang onder druk zetten:
• Jouw vrouw en kinderen zijn een belang om rekening mee te houden
• Het bedrijf waar je bent gaan werken maakt keuzes die jouw eigen belang kunnen beïnvloeden

Externe stress

Dit noemen we een externe stress factor. Het rekening moeten houden met factoren buiten onszelf zorgt voor keuzestress. De stress loopt nog meer op als er een keuze gemaakt dient te worden tussen gezinsbelang en bedrijfsbelang. Als voorbeeld kun je denken aan de vakantie periode. Het gezin wil graag 3 weken in het hoog seizoen met vakantie, het bedrijf staat jou slechts 2 weken in het hoog seizoen toe.

Interne stress

Externe stress is een stress, die dagelijks een rol in ons leven speelt. Als we de verschillende belangen kunnen hanteren zonder dat er 1 van de belanghebbers druk zet, dan valt daar goed mee te leven. Is bij 1 van de belangen spanning, dan zorgt deze externe stress factor dat er een interne stress factor bijkomt. Waar denk ik aan:

• Spanning in de relatie van het gezin, met partner en/of kinderen
• Spanning in de relatie op het werk met collega(s), leidinggevende en/of bedrijfsvoering

Gedachten

Interne stress factoren zijn voornamelijk onze gedachten die blijven malen over onderwerpen die spelen. Onze gedachten leiden af, het belemmert ons om goed te kunnen concentreren. Stress wat een korte tijd aanwezig is brengt geen schade toe aan onze gezondheid. Als stress langer duurt, denk hierbij aan maanden of jaren, dan zorgt dit voor gezondheidsklachten, zoals

• Vermoeidheid
• Slechte concentratie
• Lichamelijke klachten, spierpijn, hoofdpijn, enz.
• Overspannen
• Burn-out
• Depressie

Zelf zorg

Eigen belang, gezinsbelang, bedrijfsbelang het is vooral in ons belang dat we goed voor onszelf zorgen en dat is niet altijd gemakkelijk.

• hoe hou je alle ballen in de lucht,
• hoe leef je met weinig stress,
• hoe hou je iedereen tevreden,
• hoe blijf je lekker in jouw vel zitten

Ons lichaam adviseert

Jouw lichaam helpt je daarbij. Jouw lichaam weet precies wat goed voor jou is, wat in jouw belang is. Ons lichaam geeft altijd twee signalen:

1. ik voel mij prettig
2. ik voel mij niet prettig

“Zorg altijd dat jouw lichaam zich prettig voelt en als het zich niet prettig voelt zorg dan dat het zich weer prettig voelt. Zo simpel kun je voor jezelf zorgen”.

Gedachten manipuleren

Wees hierbij alert op jouw gedachten. Wat gebeurt er namelijk als ons lichaam zich niet prettig voelt, dan geeft ons lichaam hints door bijvoorbeeld een kriebel in ons buik of ergens spanning in ons lijf. Onze gedachten vinden daar wat van, die beginnen direct met manipuleren en het negeren van ons lichaam ten koste van onze gezondheid. Herkenbaar?

Wie ben ik

Gedachten kunnen enorm sturend zijn en ons opzadelen met schuldgevoelens, gedachten laten ons “Please gedrag ”vertonen. Pleasen is niets anders dan ons voortdurend aanpassen aan anderen ten koste van onszelf. Er is niet mis met je een keer aanpassen of compromissen sluiten. Maar altijd aanpassen zorgt er voor dat je steeds verder bij jezelf vandaan gaat, tot je niet meer weet wie je bent.

Ik kies voor mijzelf

Eigen belang, gezinsbelang, bedrijfsbelang zijn allemaal belangen die er aan bij kunnen dragen dat we ziek worden van stress als we naast deze belangen niet goed voor onszelf zorgen. Zet jezelf boven aan de lijst, luister naar wat jouw lichaam aangeeft en kies wat goed voor jou is.

“Ik kan voor anderen wat betekenen als ik wat voor mezelf beteken, ik kan voor anderen zorgen als ik eerst voor mezelf zorg, ik kan van anderen houden, als ik van mezelf houd”.

Ik ben Rob Koelink, ik schrijf persoonlijke blogs over bewustwording.

Spreken mijn blogs jou aan of wil je graag in contact komen, dan kan dat hier CONTACT

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.