Ik heb corona

Besmet, positief getest, ziek, isolatie, herstellen, herstelbewijs

In chronologische volgorde mijn ervaring met corona. Gelukkig ben ik in goed gezelschap met meer dan 40.000 positief geteste corona besmettingen per dag.

Positief getest

Mijn corona ziek zijn lijkt veel op een zware griep, ik weet niet waar ik corona anders mee kan vergelijken. Ik had last van mijn keel, een droge hoest, lichte hoofdpijn en wat last van spierpijn. Ik doe een zelftest en er ontstaan bijna gelijk 2 streepjes. Positief. Ik besluit naar een teststraat te gaan. Eerlijkheidshalve om een herstel melding te krijgen via de GGD. Ik ben mijn ID vergeten en de foto van mijn ID op mijn mobiel wordt niet geaccepteerd. Poging nummer 2 vind een uur later plaats. Een afspraak wordt buiten gemaakt terwijl ik in de rij sta en er een medewerker met een laptop langskomt, deze keer met een echt ID. Zo’n test die begint achter in je keel en eindigt tegen mijn voorkwab van mijn hersenen is gevoelig.

Angst overheerst

De status positief getest zorgt gelijk voor verandering in mijn directe omgeving. Mijn vriendin, die nog geen last heeft, gaat naar haar eigen huis terug en laat mij in isolatie achter in mijn chalet. Ik denk gelijk terug aan de tijden van HIV hoe panisch mensen konden reageren als iemand positief getest was. Mensen handelen vaak uit angst en gaan vermijdingsgedrag vertonen. Dit is nog het ergste van de hele crisis vind ik, dat leven vanuit angst. Ik wil niet leven vanuit angst en doe dat nu nog steeds niet. Het irriteert mij zelfs als ik mensen vanuit angst zie reageren.

Ik ga dood

Heel crue gezegd misschien, maar we gaan allemaal dood. Dit feit was bij onze geboorte bekent en dit feit zal in ons leven nooit veranderen. Hier valt overigens goed mee te leven, soms wordt je weer even met de neus op de feiten gedrukt als er een dierbare overlijdt, maar voor de rest van de tijd kun je dit feit makkelijk naast je neer leggen. Totdat Corona de kop op steekt en de maatschappij dagelijks wordt geconfronteerd met een mogelijke doodsoorzaak die ronddwaalt, tenminste dat maken wij er met zijn allen van. Heeft het griep virus ooit de BN status van corona gekregen?

Ik leef

Ik ben benieuwd hoe wij over 10 jaar terugkijken op ons gedrag. Ik ga morgen weer een training geven. Ik ga met een dubbel gevoel beginnen, ga ik het een hele dag volhouden, is het nog niet te vroeg om te beginnen. Ik neem in ieder geval 2 paracetamol in en ik neem er 2 mee voor tussen de middag. Mijn lichaam is nog niet hersteld, maar het gaat goed komen net als na een zware griep, in dit geval na corona

Fijne dag morgen

Ervaringsdeskundig

De belangrijkste les die mijn vader mij als kind heeft meegegeven was: “Zorg dat je overal iets vanaf weet”.

Voorbeeldgedrag

Als ouders een kind iets meegeven doe je niet door jouw kind te vertellen wat hij/zij moet doen, je laat als ouder met jouw gedrag zien wat voor mens je bent en waar je voor staat. Voorbeeld gedrag. Dit is wat jouw kind namelijk als les meeneemt en gaat kopiëren als zijn/haar eigen gedrag.

Vader

Mijn vader is in 1921 geboren als oudste van een groot gezin. Mijn opa had een loodgietersbedrijf. De verwachting was dat mijn vader dit bedrijf over zou nemen. Mijn vader had daar een andere visie over en ging, nadat mijn opa de papieren van de Marine voor zijn ogen verscheurde bij de PTT werken. De oorlog brak uit, mijn opa leidde een verzetsgroep waar mijn vader een rol in speelde. Mijn vader sprak nooit over deze tijd. Het was mijn moeder die vertelde dat mijn vader vaak eten meenam voor gevangenen die in kamp Amersfoort vastzaten en dat hij brieven naar binnen en buiten smokkelde voor de familie.

Moeder

Op een dag werd mijn vader door de pastoor van zijn kerk gewaarschuwd dat hij opgepakt zou worden door de Duitsers. Hij dook onder, bij de familie, waar mijn moeder uit veiligheidsoverweging heen was gestuurd. Mijn moeder woonde namelijk in de Sluisdijkstraat in den Helder. Hier werd dagelijks zwaar gebombardeerd en na de verwoesting van een paar huizen in de straat besloten de ouders van mijn moeder de jongste 2 meiden onder te brengen bij familie. Mijn moeder ging naar Soest en ontmoette hier mijn vader.

Verwend joch

Ik ben zelf een nakomertje. Ik was welkom, maar er was niet op mij gerekend. Ik hoorde altijd dat ik een verwend joch was, dat klopt, omdat ik nooit de aandacht hoefde te delen. Mijn moeder deed alles voor mij. ze zette mij vaak op een voetstuk. Dit was vaak niet terecht.

Wensen

Ik was 16 toen mijn drang vrij te willen zijn en mijn eigen pad te willen bewandelen zo groot was, dat ik de wens uitte dat ik alles in het leven zelf wilde meemaken. Pas op wat je wenst, want wensen komen uit. Je bent je als mens niet altijd bewust wat je wenst en hoe er gevolg wordt gegeven aan de uitvoering van jouw wens. Ik besef mij dit meer dan ooit. Ik heb meerdere keren mijn wens proberen te stoppen, na het overlijden van mijn vader en ook nadat mijn moeder was heen gegaan, dit is niet gelukt

Leerschool

Ervaringen zijn de leermomenten in ons leven. Elke gebeurtenis geeft ons weer de gelegenheid een stapje in ons bewustwordingsproces te maken. Durven kijken naar onze emoties, voelen, de weg kwijt raken, de bodem verliezen onder onze voeten, nieuwe wegen bewandelen, groeien, bewust worden en de voor mij meest belangrijke kwetsbaar durven zijn

Verbinding

Ervaringen zijn de lange reeks aaneengesloten gebeurtenissen die ons gemaakt hebben tot de mens die we nu zijn. Ervaring is de sleutel die ons mensen helpt verbinden, omdat we allemaal ervaringen meemaken en wij verbinding zo hard nodig hebben.

Ervaringsdeskundig

Als ervaringsdeskundige verbind ik ervaringen door deze te delen in mijn trainingen. We zijn tenslotte allemaal ervaringsdeskundig van ons eigen leven.

Luisteren

De wijze les die mijn vader mij heeft voorgeleefd was ieder mens in zijn waarde te laten. Mijn vader had de wonderlijke gave om met oprechte interesse naar iedereens verhaal te kunnen luisteren, zonder oordeel.

Ik leef zijn voorbeeld

 

 

Frustratie agressie

frustratie agressie
Ik ben een agressor

Het overkwam mij maandag 27 december. Ik had een afspraak met de monteur van KPN om internet aan te sluiten in mijn chalet. De afspraak was dat hij tussen 10 en 12 uur zou arriveren. Ik wachtte tot 12.30 uur en nam contact op met KPN om te vragen waar de monteur bleef. De medewerker zette een melodietje op en kwam vervolgens niet meer terug aan de telefoon. Na 10 minuten verbrak ik de verbinding en belde opnieuw. Deze medewerker wist mij te vertellen dat de monteur niemand had aangetroffen en was vertrokken.

Frustratie agressie

Deze vorm van agressie is een opeenvolging van frustratie momentjes, waardoor de spanningsboog stijgt. Hoe hoger de emotie, hoe minder het gezonde verstand een rol speelt. Het ballonnetje loopt vol met frustraties en staat op ontploffen.

De agressor in mij

Ik was boos, woedend. De agressor in mij kwam naar boven en ik uitte mijn frustratie tegen de medewerker. Ik wilde dat de monteur terug kwam en zijn werk kwam doen. Dit is niet mogelijk zij de medewerker, u moet een nieuwe afspraak maken en meer kan ik niet voor u doen. Ik werd razend en eiste dat dit nu werd opgelost. De medewerker vertelde mij dat hij er niets aan kon doen, omdat hij de monteur niet was. Deze opmerking en het feit dat hij aangaf niets voor mij te kunnen (willen) doen en hij mijn boosheid (frustratie) niet erkende, zorgde ervoor dat mijn boosheid een rol bleef spelen in het gesprek.

De-escaleren

De derde medewerker die ik aan de telefoon kreeg deed iets bijzonders. Hij luisterde naar mijn verhaal en vertelde dat hij begreep dat ik boos was. Hij vertelde mij ook dat de monteur dit niet handig had aangepakt. Ik had aangegeven hier werk van te willen maken en ik wilde gecompenseerd worden. De medewerker nam de tijd om mijn klacht op te nemen. Mijn boosheid verdween door de wijze waarop deze medewerker met mij omging. Ik bedankte hem voor de genomen moeite, nadat hij mijn klacht had opgenomen en een nieuwe afspraak had ingepland.

Klachtenafhandeling

19 minuten later belde een medewerkster van de klachten afdeling van KPN om mijn verhaal aan te horen. Ik kon dit in alle rust vertellen, ze luisterde en bood namens KPN haar excuses aan, die ik gelijk aanvaardde.

Verwachting = teleurstelling

Frustratie agressie komt vaak voor. We verwachten iets, dat anders verloopt. Teleurstelling blijft over. Zijn er meerdere teleurstellingen achter elkaar, dan bouwt de spanning in ons lijf op. Ieder mens gaat op zijn/haar eigen manier met spanning om. Het is afhankelijk of je bijvoorbeeld lekker in je vel zit of vermoeid bent. Dit kan een andere reactie veroorzaken, dan je van jezelf gewend bent.

Danger zone

Agressie zit bij mezelf, de wijze waarop ik met verwachting en teleurstelling omga speelt een hoofdrol in het uiten van mijn gedrag. Ik weet dit allemaal als trainer. Echter als de wet van Murphy optreed en alle factoren bij elkaar komen weet ik dat het gevaarlijk wordt. Ik ben dankbaar dat er medewerkers bij KPN werken die professioneel met mij als klant kunnen om gaan.

Regeltjes

Deze vorm van agressie komen we veel tegen als het om regeltjes gaat en uit zich tegen de medewerkers die vanwege hun werk met deze regels om moeten gaan of er op toe moeten zien dat ze worden nageleefd.

Respect voor alle medewerkers die professioneel met frustratie agressie om gaan

Irritatie

ministerie van bewustwording; irritatieControle drang

Dagelijks wordt mijn “zijn” bloot gesteld aan de controle drang van mijn “ik”. Alles in mijn leven wil mijn “ik” bewegen zich zo te gedragen zoals hij dat graag wil. Doodvermoeiend. Als een klein verwend kind gedraagt mijn “ik” zich als het niet zo gaat zoals hij wenst. Het begint met irritatie. Vele irritaties zorgen er voor dat het emmertje vol raakt en de spanning in mijn lijf klachten veroorzaakt. Moeite met ademen, pijn op de borst, misselijk, hoofdpijn, de temperatuur loopt op. Er ontstaat een gevoel van overleven. Ga ik vechten, vluchten of bevries ik in dit ongemakkelijke gevoel.

Herkenbaar?

Het ligt altijd aan de ander, toch

We zijn snel geneigd de irritatie te wijten aan het gedrag van de ander. Toch verteld de irritatie alles over wat er bij mij gebeurt. Irritatie voelen betekent dat er iets in ons systeem wordt aangeraakt dat pijn veroorzaakt. Wij zijn het niet eens met wat een ander doet of zegt en willen dat de ander doet of zegt wat wij graag willen.

Wat wel helpt

Het werkt niet een ander te laten doen wat wij willen, wat wel werkt is om aandacht te geven aan onze irritatie. Onderzoek waar deze irritatie vandaan komt, wat wil de irritatie ons vertellen. Maak een keuze die voortkomt uit de gedachte om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan door een grens aan te geven of door weg te lopen, het kan zelfs betekenen dat je een relatie met de ander stopt. Welke keuze je ook maakt kies die keuze die energie oplevert en geen energie kost.

Het ministerie van bewustwording spiegelt ons gedrag

Who am I?

Who am I?

Ik ben Rob Koelink en ik ben trainer. Wat vertel jij de mensen wat je bent?

Directeur, loodgieter, manager, buschauffeur, onderwijzeres, agent, sportdocent, prins carnaval, voorzitter, oppasmoeder, kassière, bloemist, adviseur enz.

Staat er tussen wat jij bent?

Natuurlijk staat het er niet tussen, want je bent geen van dit alles.

Continue reading Who am I?

Spiegeltje spiegeltje aan de wand …..

Spiegeltje spiegeltje aan de wand …..

De spiegel toont ons hoe anderen ons zien. Voor we de deur uit gaan kunnen we ons uiterlijk nog even bijwerken. Dat kan schelen bij een eerste indruk. Om onze persoonlijkheid bij te werken in de spiegel lukt niet zo simpel.

Continue reading Spiegeltje spiegeltje aan de wand …..

Eigen belang

In het belang van ….

In wiens belang eigenlijk, meest van de tijd speelt ons eigen belang de hoofdrol bij alle keuzes die wij maken. Ons eigen belang is zo sterk vertegenwoordigt dat dit ons vaak in de weg zit als er andere belangen spelen. Herken je dit?

Continue reading Eigen belang

Dat is toevallig

Toeval bestaat niet

Jaren geleden had ik ineens door dat toeval niet bestaat en begreep ik waarom bepaalde mensen op mijn pad kwamen en ik steeds met dezelfde gebeurtenissen geconfronteerd werd.

“Alles heeft een reden ….. en die reden ben ik”

Nou dat is toevallig….hoor je het jezelf al zeggen….je ontneemt hiermee de diepere reden dat dit jou overkomt. Toeval is het label wat onze hersenen op gebeurtenissen plakken die niet te verklaren zijn.

Continue reading Dat is toevallig

Afscheid

Afscheid van een vriend

Ik was 8 jaar. Je kwam als vriend van mijn zus.
Ik ben 54 jaar. Je vertrekt als mijn zwager, mijn broer, mijn vriend.

Kanker komt ongemerkt in iemands leven. Lomp, onverwacht en slecht getimed. Met veel bombarie neemt het leven over en veroorzaakt uiteenlopende emoties.

Continue reading Afscheid

Relatie stuk

What the fuck…..mijn relatie is stuk

Het was geen date, het was werk gerelateerd. We werkten 3 dagen samen en er ontstond iets. Dat ongrijpbare wat liefde zo interessant maakt. Zo geweldig en doodeng tegelijk. Ik leef net als de dag ervoor en toch gaan mijn gedachten maar over 1 onderwerp ….. jou. Verliefd.

Continue reading Relatie stuk