Afscheid

Afscheid van een vriend

Ik was 8 jaar. Je kwam als vriend van mijn zus.
Ik ben 54 jaar. Je vertrekt als mijn zwager, mijn broer, mijn vriend.

Kanker komt ongemerkt in iemands leven. Lomp, onverwacht en slecht getimed. Met veel bombarie neemt het leven over en veroorzaakt uiteenlopende emoties.

Bestrijding

Zo kwam kanker ook jouw leven binnen. In eerste instantie werkte de bestrijding en was je genezen. Kanker zou kanker niet zijn als het geen sporen achter laat om de echte verwoesting te laten plaatsvinden. Deze vorm was in het laatste stadium bij ontdekking en zorgde voor onrust over de tijd die jou nog restte.

Afscheid

Met een kleinzoon op komst werd het een strijd tussen komen en gaan. December 2018. Je nam afscheid van al jouw dierbaren. Ik nam met mijn gezin afscheid van jou. Een uurtje hield je het vol, waarin ik jou kon vertellen wat je voor rol in mijn leven had gespeeld. Dankbaar dat ik dit bij leven kon vertellen wenste ik jou ……. goede reis

Het echte einde liet op zich wachten en heeft tot 25 juni geduurd.

De dood verandert

Mensen die te horen krijgen dat ze maanden, weken of dagen te leven hebben kunnen erg in zichzelf keren. Opstandig tegen het groot onrecht wat hun is overkomen, boos op iedereen, onmachtig dat ze dit lot niet kunnen keren, vechtend om de kanker te overwinnen, wanhopig bezig met de vraag wat hun na het doodgaan wacht of zoals jij deed berustend in wat er komen ging.

Leerschool

Een half jaar wachten op het onvermijdelijke kan als een dankbare leerschool werken voor een ieder die daar voor open staat. Ik zag een man die zijn lot accepteerde en er het beste van maakte. Je was nog begaan met het lot van anderen, die niet eens in de omstandigheden zaten zoals jij. Respect. De ene dag ging het beter dan de andere. Deze gelegenheid dwong je in het “nu” te leven, om elk uur te beleven, intens beleven.

Hoop

Als je einde nadert kan dat alle hoop ontnemen. Als je vervolgens niet sterft brengt dat twijfel met zich mee, brengt dat hoop met zich mee. Hoop doet tenslotte leven. Leven kan wrang zijn, leven kan je op het verkeerde been zetten, hoop kan dit veroorzaken. Als de dood zeker is kan hoop slechts dienen voor het bereiken van kleine doelen.

• Uitspreken wat je nog met geliefden wilt delen
• Oplossen wat nog niet is opgelost
• Doen wat goed voelt
• Overgeven aan wat komen gaat
• Regie nemen over jouw wensen

Liefde

Dit laatste half jaar werd duidelijk zichtbaar hoe jij in het leven stond. Ik zag je in liefde leven, liefde geven, liefde doorgeven. Je hebt vanuit liefde geleefd. Je was liefde net zoals wij dat allemaal zijn. Kunnen zijn.

Leven vanuit liefde is de mooiste nalatenschap aan degene die achterblijven.

Bedankt dat ik jouw mocht kennen en van jou mocht leren.

Ik ben Rob Koelink en ik schrijf persoonlijke blogs over mijn bewustwording. Vind je herkenning in mijn blogs, voel je vrij om te reageren

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

One Comment on “Afscheid”

 1. Hoi broertje,
  Een mooi stuk heb je over Max geschreven.
  Dankjewel

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.